Ако ти предстои пътешествие до Корфу или пък вече си там и се чудиш как да оползотвориш оставащото ти време на гръцкия остров, ще ти дадем 5 чудесни идеи за забележителни места, които да посетиш.

СЪЗДАЙ НОВИ СПОМЕНИ В СТАРИЯ ГРАД НА КОРФУ

Почти всяко посещение на ново място включва разходка из историческите местенца. Това обикновено е Старият град, който в Корфу не само е наличен, но и предлага паметно изживяване. Той ще те върне доста назад във времето, чак в 8 в. пр.н.е. Някои казват, че Старият град е като открит музей, където можеш да видиш различните периоди и влияния, оставили наследството си по архитектурата.

Старият град на Корфу 

Неслучайно Старият град на Корфу е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Уличките му ще те заведат до крепости, музеи, площади и църкви, разкриващи неподозирани истории. Междувременно ще ти представят и автентичния дух на острова и ежедневието на местните жители. Ако знаеш някоя и друга дума на гръцки език, не се свени да почерпиш знания и опит от възрастните там, като ги заговориш.

ЗАБАВЛЯВАЙ СЕ ИЗ ПРИКАЗНИТЕ ПЛАЖОВЕ – ПАЛЕОКАСТРИЦА И КАНАЛЪТ НА ЛЮБОВТА

Корфу е известен с приказните си плажове, затова не пропускай да се разходиш по тях, да поплуваш, да събереш слънчеви лъчи или просто да се забавляваш по твоя начин. Можеш да избираш измежду по-оживени брегове и такива на по-скрити местенца, като почти всеки плаж ще те впечатли с кристалните си води, слънчевите лъчи и пясъка. Все пак е добре да знаеш, че сред най-препоръчваните плажове са Paleokastritsa и Canal d’Amour.

Каналът на любовта 

Paleokastritsa е може би най-популярното и спиращо дъха селце на острова, което ще те омае с красотата и неподправения си чар, както и с впечатляващия си манастир от 17. век, гордо извисяващ се на върха на хълма. В Палеокастрица е пълно с таверни, където можеш да се насладиш на традиционните вкусове и аромати, както и на изгледа към синия залив. В района има и красиви плажове, пещери и заливи, където можеш да прекараш лежерните следобеди. Главният плаж на Палеокастрица е доста малък, но това не му пречи да е изключително известен и дори смятан е за един от най-добрите плажове на гръцките острови. Ако предпочиташ някой по-изолиран плаж, вземи корабче от живописното пристанище и се отправи на вълнуващо пътешествие. В селцето пък можеш да видиш впечатляващ манастир, съхраняващ интересна колекция от поствизантийски икони, книги и други артефакти.

Палеокастрица 

Каналът на любовта (Canal d’Amour) е друг особено популярен плаж, който привлича посетителите с невъобразимо приказните си гледки. Тук скалите образуват красиви форми, канали и заливи, а водата е в различни тонове на жълто и на опияняващо зелено. Според някои от вярванията, ако двойка плува в канала, ще остане завинаги заедно, а според други – ако преплуваш до другия край на канала, ще срещнеш своята половинка. Имай предвид, че плажът наистина е невероятен и повече от идеален за плуване, освен когато е ветровито – тогава от съображения за сигурност плуването не се препоръчва.

Каналът на любовта 

Ако искаш да оползотвориш максимално престоя си и да обиколиш няколко плажа за кратко време, спокойно можеш да резервираш кола.Така ще си спестиш притесненията и бързането, като ще имаш цялата свобода и независимост да добавиш няколко живописни местенца в пътешественическия си дневник.

ПЪТЕШЕСТВАЙ ДО PONTIKONISI – МИШИЯ ОСТРОВ

Понтикониси, известен още като “Мишия остров“, е гръцко островче, разположено в началото на лагуната Халкиопулос в Корфу. Мястото е известно с византийския параклис на Пантократор, датиращ от 11. век и отворен за посетители всяка година само на 6 август. Легендата разказва, че Понтикониси е корабът на Одисей. Според вярванията при ужасна буря лодката е изхвърлена на брега на острова и бог Посейдон я превръща в тази зелена скала, давайки ѝ името си. Според други обаче островът дължи името на формата си, тъй като погледнат отгоре прилича на мишка.

Мишият остров 

Днес този малък зелен остров е една от най-популярните туристически атракции на Корфу, като до него се стига само с лодка. До него пък се намира друго малко островче, до което се стига по каменен кей. На островчето се помещава една-единствена сграда, тази на манастира “Панагия Влахерна”, който е друга голяма атракция, любима на посетители от цял свят. Имай предвид, че летището е съвсем наблизо и най-вероятно ще видиш прелитащите съвсем близо самолети.

Манастирът “Панагия Влахерна” 

РАЗНООБРАЗИ ОСТРОВНОТО ПРЕЖИВЯВАНЕ С РАЗХОДКА В ПЛАНИНАТА ПАНТОКРАТОР

Най-високата планина на острова е идеална за разходки, а достъпът до нея е много лесен пеша или с кола под наем (можеш да резервираш от раздел “Коли под наем”). На върха ѝ те очаква манастир, кафене и невероятна панорамна гледка не само към целия остров, но и към съседна Албания. Дори нещо повече – в ясните и слънчеви дни оттук можеш да видиш даже бреговата ивица на Италия, която се намира на около 130 км.

До върха можеш да стигнеш по няколко туристически пътеки, които се изминават за около 2-3 часа всяка. Това е добра идея за разнообразяване на почивката там, като ще те зареди с много положителна енергия, ще ти даде тонус, а и немалко спиращи дъха гледки. Различните пътеки преминават през различни селца, където можеш да видиш и автентичния живот на местните, както и да опиташ запомнящи се вкусове и аромати в местните заведения. Една от пътеките води началото си от селцето Old Perithia, намиращо в северното подножие на планината. Пътеката преминава през гъсти гори, маслинови горички и скалист терен, затова си приготви удобни обувки, добро количество вода за пиене и пълна батерия за много паметни снимки.

Това са само малка част от възможностите, които остров Корфу предлага. Спокойно можем да добавим към списъка още куп забавления и места за разглеждане, като например спасителният център за магарета, който е доста нетипична идея за почивка, но и не по-малко вълнуваща. Мястото приема посетители, затова ти препоръчваме да се отбиеш оттам, ако ти се иска да преживееш нещо необичайно, но и интересно. Ако имаш нужда от още идеи за забавления в Корфу, посети раздел “Изживявания” в сайта ни и открий своето следващо приключение. Пожелаваме ти незабравимо пътешествие!