Италия се отразява в повърхността на най-красивите си езера. И само трябва да се спрете на бреговете им, за да я разгледате от обратната й страна, която е не по-малко красива. Събрахме десет прекрасни примера за това.

Комо

Емблемата на италианските езера. Най-известното и красиво водно огледало, с което Апенините могат да се похвалят. Всъщност името му е Лариус, но то почти не се използва. Всички го познават като Лаго ди Комо (Езерото на Комо). По бреговете му са разположени десетки аристократични вили, които привличат звездни посетители и милиони туристи. Вилите д’Есте, Мелци и Балбианело са най-известните сред тях с пищната си архитектура и богати колекции с предмети на изкуството, наподобяващи умалени копия на музеите на Ватикана. Комо, Беладжо, Менаджо и Варена са само част от очарователните градчета, разположени в района на езерото.

Мергоцо

Езерото е сред по-малко известните, но едно от най-чистите и красиви места в северната част на Италия. Кръстено е на едноименното селце, което в момента е предпочитана ваканционна дестинация. Притегателно място с автентична атмосфера, създавана от каменните къщи по крайбрежието на езерото. Околностите също са изпълнени с красиви гледки и история, достигаща до праисторически времена. Мястото се слави със селските си пекарни, чиито сладки и солени произведения непременно трябва да бъдат опитани. Това важи за всяко място в Италия. Селцето е свързваща точка между това езеро и Лаго Маджоре, за което ще разкажем малко по-късно.

Гарда

Лаго ди Гарда или както още е известно Беначо е най-голямото езеро в Италия. И то като останалите е заобиколено от китни малки селца и градчета, принадлежащи на три области в страната – Трентино, Верона и Ломбардия. И пак като всички останали може да ви предложи куп интересни неща за правене и векове история за опознаване. Замъци, църкви, средновековна архитектура си съжителстват добре с аквапаркове, окенариуми и всякакви съвременни примери за забавление. Списъкът обаче не се изчерпва с това – културни събития, мултимедийни инсталации, кино и театрални спектакли, както и кулинарни предложения засилват очарованието на района.

Орта

Възможно е едва сега да чувате името на това езеро. Но славата му като едно от най-привлекателните места за почивка и идеална среда за творчество е позната още на Ницше, Лорд Байрон и Оноре дьо Балзак. Всички те редовно са посещавали района и са се потапяли в очарованието му. Орта Сан Джулио е построено на стръмен хълм, спускащ се точно на езерото. Тесните улички, бароковата атмосфера и площади създават типичната атмосфера, в която всеки може да познае духа на Италия.

Идро

Околността на езерото ще ви посрещне с характерните средновековни села, църкви и крепостни съоръжения. Анфо, Лемпрато и Кроне са местата, които местните препоръчват за посещения. В Лемрато през 80-те години на 20-ти век са открити останки на древноримска вила, които в момента се пазят в старата църква „Санта Мария“ в Ундас ди Пиеве Векиа. Храмовете в района са изпълнени с безценни произведения на изкуството, като този в Баголино, в който са изложени картини на велики художници като Тициано и Тинторето. Военната крепост Rocca d’Anfo, възстановена през 1800 година по време на френската окупация по нареждане на самия Наполеон е още едно от местата, които непременно трябва да се видят.

ПОСЕТЕТЕ ГИ С НАС