Празник на чевермето и гайдарско надсвирване в Златоград с автобус от Варна и Бургас

New Празник на чевермето и гайдарско надсвирване в Златоград с автобус от Варна и Бургас

Гайдите ще повдигнат празничното настроение, а планината, с новата си зелена премяна, ще зарадва окото.Да се насладим на Златоградското чеверме и българските традиции !

 

Каменна сватба - Каменни гъби - Перперикон – Татул-Златоград - Александровска гробница  

 

Дати : 07.05.2021-09.05.2021

3 дни / 2 нощувки със закуски

Отпътуване от * Добрич , Варна , Бургас

 

 

ПРОГРАМА

 

1 ден - Варна-Бургас- Татул-Перперикон-Каменна сватба-Каменни гъби-Кърджали

Отпътуване от Варна ул.Антим I около 06:00ч. / Отпътуване от Бургас ОМВ до хотел Мираж около 08:30ч. Отпътуване към Родопа планина. 

Разглеждане на Каменни гъби.

Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5-3 m.Гъбите са се формирали по време на палеогена,когато тук е било дъно на море,а след това са били дооформени от вятъра и слънцето.Легендата за появяването им обаче не включва морето , а четири момичета.Те били дъщери на местен селянин пленени от османските турци.Когато девойките се опитали да избягат ,водачът им отсякъл главите и когато главите им падали на земята се превръщали в каменни гъби.А накрая и самият злодей се превърнал в черна скала, която и до днес можете да видите до скалните образувания.

Каменна сватба:

Ще разгледаме също и скалната група Вкаменената сватба (Каменна сватба), която се намира близо до село Зимзелен. В тази група се намират фигури с височина до 10 метра, наподобяващи хора, животни и други. Тази група е разположена на площ от близо 50 декара. Интересна е легендата, която разказва за обичаите в древността - Когато тръгнела сватбата, всеки, който зърнел лицето на булката, се вкаменявал. Така при една сватба духнал вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката, и всички сватбари били вкаменени на мига!

Отправяме се към Перперикон.

Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 км североизточно от град Кърджали. Скалният град се извисява на скален връх с височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост, а край него тече река Перперешка. Удобната речна долина е създала условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто център е Перперикон.

Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите.

Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. С усъвършенстването на металните сечива става възможно да се дяла твърдата скала. Точно тогава се оформя овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис, дълго търсен в Родопите. Последните археологически проучвания ясно сочат, че той се е намирал точно на Перперикон. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.Отпътуване към хотела в района на Златоград.Настаняване в хотела.Нощувка.

 

2 ри ден Празник на Златоградското чеверме

Закуска.ПОсещение на празника на Чевермето в Златоград. За  поредна година  над 150 чевермета ще се въртят в Златоград. Празникът на златоградското чеверме по традиция е съчетано с гайдарско надсвирване, като в най-южния ни град си дават среща гайдари. Десетина майстори на чевемето с над 80 души помощници  въртят чевермето цяла нощ. Гайдите ще повдигнат празничното настроение, а планината, с новата си премяна, ще зарадва окото.Програмата ще бъде изпълнена с участия на фолклорни групи, ще продължи до късно вечерта на площада.Свободно време.Златоград е малък прекрасен град. Старата част е етнографски музей под открито небе. И наистина къщите са измазани с ослепително бяло. Запазен е възрождениският им стил – старите са реставрирани, а новите се строят в същия стил. Стопаните са се погрижили климатиците да са скрити с дървени решетки, за да не развалят фасадите.

Улиците са калдаръмени, а първите етажи на къщите са музей или дюкани на старовремски, традиционни занаяти, които се поддържат и до днес. В автентичена обстановка можете да видите на живо как се обработват вълна, козина или памук. Има работилници за предачество, плетачеството, тъкачеството – с отвесен и хоризонтален стан, абаджийство, гайтанджийство и терзийство. Златоград е единственото място, където се изработва кози рог – той се прикрепя майсторски към специално изработена дървена дръжка. В града има много места за спане и още повече места за хапване. Не бива да се пропуска и една от най-големите атракции – въртяно кафе на пясък.Разглеждане на града с екскурзовод.

Прибиране в хотела вечерта.Нощувка.

 

3 ти ден –Татул –Александровска гробница

Закуска.Около 09:00ч. Отправяме се към Тракийско светилище при село Татул.Наред с древната земя Атлантида,Орфей е един от полулегендарните образи,които най- много държави и земи се опитват да си присвоят.Ако вярвате на екскурзоводите- Орфей е живял на огромен периметър в няколко държави на Балканския полуостров.Тази известност не е от ерата на масови туризъм –още дрвените траки са почитали Орфей като Бог.Те са създавали светилища , в които са се кланяли на неговия образ.Считали са го покровител на Родопите.И докато за самия Орфей има спорове, то за най-старото открито негово светилище няма- то се намира тук до село Татул.Светилището е впечатляващ мегалитен паметник- изсечена в скалата пресечена пирамида.Вътре са намерени два саркофага, 3 метров кладенец и легло за главния олтар.Светилището датира от 5-4 хиляди години преди Христа. При разкопките през 2004 – 2007 г. са намерени и уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ – три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска.

През ХІІІ – ХІІ в. пр.Хр. светилището е пострадало при земетресения. Според историци саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера илюстрират погребенията на Орфей и на тракийския цар Резос, който според митологията е царувал в южната част на Родопите и е взел участие в легендарната Троянска война.

Отпътуване за Александровска гробница.Александровската гробница е открита през 2000 г. при разкопки на могилата Рошавата чука, разположена в западните покрайнини на село Александрово. Построена е през втората половина на IV век пр. Хр. Служила е за последен дом на богат тракийски владетел, чието име остава неизвестно.

 

Стенописите на гробницата са уникални и сравнително добре запазени. Архитектурата на гробницата също е впечатляваща. Счита се, че гробницата има два периода на използване. За това свидетелстват двете подови нива на кръглата камера – едното от каменни блокове, другото от трамбована глина.

Разглеждане и отпътуване за съответния град.Пристигане късно вечерта.

 

Отпътуване от :

На човек в двойна стая /тройна стая

Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни

Варна

155 лв

125 лв

Бургас

145 лв

115 лв

 

Отпътуване от град Добрич при 4 човека – доплащане 15 лв на човек в двете посоки

Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 10 лв на човек в двете посоки

 

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута
 • 2 нощувки със закуска в хотел 3* в района на Златоград  
 • Посещение на Перперикон, Татул,Каменна сватба и Каменни гъби
 • Посещение на Александровска гробница/без включена входна такса/
 • Обиколка с екскурзовод на старата част на Златоград
 • Участие в Празника на Чевермето в Златоград

 

Цената не включва:

 • Раходи от личен характер
 • Входни такси за посещаваните обекти

·         Медицинкса застраховка за лица над 65 год. – 6 лв за целия период

Входни такси за посещаваните обекти :

·         Перперикон - възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 2 лв.

·         Местен екскурзовод за Перперикон – 1 лв

·         Татул – възрастни (вкл. пенсионери) – 3 лв., учащи – 1 лв.

·         Александровска гробница- възрастни – 4 лв., ученици, пенсионери и студенти – 2 лв.

 

Забележка:

 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.
 • Входните такси на обектите са с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН ХАРАКТЕР и са актуални към момента на публикуване на офертата.Агенцията не носи отговорност за евентуалната им промяна на място в обекта.
 • Преходите по програмата не са леки и не са подходящи за трудно подвижни хора или много малки деца .

 

Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта;

Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване

 

НираМар Травел ЕООД  има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ застраховка ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗАД „Лев Инс " АД. Сертификатът към застрахователната полица е с

 

№ 13061910000331

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

 • Вид транспорт: Автобус
 • Номер на оферта: 3457654
 • Наличност: В наличност
 • 0.00лв.

Опции

 

Въведете само Вашето име и телефонен номер


   

ЗАЯВИ ОБАЖДАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА


Ние ще се свържем с Вас по телефона в рамките на работния ден.

 

 

Етикети: май