Ако се чудите коя морска дестинация да посетите, то веднага можем да ви предложим един прекрасен остров – Лефкада!

Разположен в Западната част на Гърция, между островите Корфу и Кефалония, остров Лефкада е четвъртият по големина от групата на Йонийските острови. Заедно с множеството малки островчета, пръснати около него (Меганиси, Каламос, Кастос, Скорпиос, Скорпиди, Мадури, Спарти, Тилия, Китрос и други) съставляват община Лефката, с едноименна столица, разположена на Източният бряг на острова.

Това, което отличава Лефкада от всички останали Йонийски острови е, че на практика той е бил част от континента. По време на управлението на Коринт бива прокопан канал, с който той се отделя от континента и добива характеристиката на истински остров. Днес отново е свързан с континенталната част чрез изкуствено насипан провлак, което го прави изключително лесно достъпен, предвид, че не се налага ползването на ферибот.

Както почти всеки гръцки остров, така и Лефкада има своите древногръцки митове и легенди, които неизменно са наситени с много романтика и драматизъм. И двете легенди са свързани с Нос Лефкада, откъдето се считало, че е най-краткият път към царството на Хадес.

Единият мит разказва за богинята Афродита, която след като изгубва своя любим Адонис идва на острова, и скача в морето в опит да се самоубие от мъка. Тогава Персефона помолила съпруга си Хадес да опрости греха на Афродита и да я върне в света на живите. От същият нос се хвърля във вълните на морето и древногръцката поетеса Сафо, която се разделила с живота си в името на любовта.

В чест на тази саможертва идва и името на острова – Лефкада от Лефкас петра (бели скали), тъй като скалите, от които Сафо полетяла са бели на цвят.

Според археологическите находки първата столица на острова е била Нирикос (7 в.пр.Хр.). От този период Лефкада става колония на Коринт и съответно участва във всички събития на този период: битката при Саламина и в Пелопонеската война – като съюзник на спартанците, а по-късно жителите на острова взимат и активно участие в експедицията на Александър Велики.

След завладяването от римляните, съдбата на Лефкада не се различава особено от тази на останалите острови в Йонийско море. През различните завоеватели преминава от едни ръце в други, било като плячка от битка или като зестра при сключване на брак. Също така бива под управление на венецианци, французи, англичани и това продължава до 1864 г., когато заедно с останалите Йонийски острови се присъединява официално към Гърция.

Днес остров Лефкада е място, което привлича посетители от цял свят, различни по възраст и интереси. Една от причините е невероятната девствена красота на природата, която е съхранена и до днес. Благодарение на това островът е в челните позиции на световните класации за най-красиви плажове. Най-известните от тях, чийто снимки са по кориците на известни туристически списания са Порто Кацики (Porto Katsiki), Катисма (Kathisma), Егремни (Egremni).

И въпреки, че островът предлага всички съвременни удобства за своите посетители, това не нарушава идилията, която е съхранена и до днес в селцата, които се намират във вътрешната част на острова, и където местните жители все още се обличат в традиционни облекла и са запазили традициите от миналото.Местата, които не бива да пропускате да посетите по време на престоя на острова:Крепостта на Агия Мавра (Agia Mavra) – Средновековна крепост от 14 век, която била построена за да защитава острова от набезите на пирати и турци.

Манастирът на Богородица Фанеромени (Panagia Faneromeni) – построен през 17 в. и разположен на хълм над столицата на острова. Счита се, че манастирът е построен на мястото на някогашен храм, посветен на Артемида.Музеят на грамофоните – намира се в центъра на столицата Лефкада и съдържа частна колекция от стари грамофони, радиа и други.

За любителите на морски пътешествия на острова се предлага възможност за целодневен круиз, при който се посещават най-известните и красиви близки острови. Корабът тръгва от пристанище Нидри. Круизиерата се отправя към най-известният плаж Порто Кацики (Porto Katsiki), където често се дава възможност за плуване в кристалните води на Йонийско море.

Продължава се към най-големият от групата острови Кефалония. Следва Итака – родното място на Одисей, Меганиси, и изумително красивата пещера на Папаниколис. Преди да се прибере към Лефкада корабът минава покрай Скорпиос, до скоро известен като островът на Онасис, а сега вече собственост на руският милиардер Риболовлев. Спарти, Кастри, Мадури и са други малки острови, пръснати по пътя обратно към Нидри.

Остров Лефкада е късче от Рая, което очаква своите посетители, на които да разкрие красотата и тайните си.