Джинджифилови сладки, портокали, вино с канела, дъхав щрудел…

Когато навсякъде около нас се разнасят добре познатите коледни аромати, мисълта ни сама тръгва в различните посоки на света, любопитна да надникне зад всеки украсен прозорец, да попадне на всеки градски площад, да седне на всяка празнична трапеза, да опита от различните коледни изкушения, за да почувства духа на празника. С тази поредица ви каним да станете част от тези празници в различни страни по света и да разберем заедно как празнуват хората там… И започваме, разбира се, с Германия!

gluhwein-title

Греяно вино (Gluhwein)

В Германия – (Frohliche Weihnachten). Точно германците са тези, които преди 400 години са измислили традицията с коледното дръвче. В северната част на страната Св. Никола (St. Nicolas) носи подаръците на 6 декември, като слиза от небето с шейна, но в южна Германия Дядо Коледа е този, който радва с подаръци послушните деца. Коледните сладкиши са различни в различните провинции, но навсякъде присъства марципанът. Един от най- известните коледни сладкиши се нарича „Къщата на вещицата“, направена от марципан или пандишпан. Покривът е със захаросани плодове и поръсен с пудра захар, а на прозорчето се слага запалена свещичка.
Други традиционни коледни лакомства са меденият сладкиш на Св. Никола, греяно вино – Glintwein, коледен хляб (Christbrot), бретцели във всички форми и Christstollen – коледен кейк.

Christstollen

Christstollen

В Австрия (Fröhliche Weihnachten). Коледа е най-важният семеен празник в Австрия. Започва на 1 декември с изработка на коледен венец. През целия месец декември около кметството на Виена има празнични базари, дърветата в парка са украсени с фантастични орнаменти и имаш усещането, че попадаш във вълшебна приказка.

vienne-marche-de-noel

Коледен пазар във Виена

В същия този парк се прави базарът на детето Исус, където децата идват, за да ядат печени кестени, да се пързалят на ледената пързалка, облечени в костюми на животни или приказни герои. Също така малчуганите могат да се повозят на специално влакче, а преди да тръгнат не забравят да оставят своите желания на специално табло, където ще ги намерят Дядо Коледа и малкият Исус. На 24 декември по улиците на много градове в Австрия могат да се видят деца, придружени от баба и дядо, докато техните родители украсяват коледната елха, грижливо скрита до този ден в мазето или на тавана. На 24 декември вечерта всички кина, ресторанти и театри затварят врати, защото всички трябва да празнуват.

В Холандия (Vrolijk Kerstfeest). Св. Никола (Sinter Klaas) донася подаръците за децата. На 6 декември с кораб, идващ от Испания, той акостира в Амстердам, придружен от друга интересна фигура – Черен Петър. Когато стъпи на земята, Св. Никола яхва коня си, Черният Петър го води за юздите, и начело на голяма процесия отиват на среща с Кралицата.

sinterklaas_intocht_amsterdam

Черният Петър си има тефтер, в който отбелязва всички добри дела и пакости през годината. Послушните деца получават подаръци, а немирниците – удари с камшика за коня.
Понякога Светецът предпочита да идва през комина, а холандските деца не забравят да сложат обувите си пред камината и да оставят сено или морковче за коня на Св. Никола.
Случва се Светецът да крие подаръците и на децата се налага да следват следите, за да ги открият. За щастие, по пътя има малки стихчета, които им показват правилната посока.
След откриването на „съкровището“ семейството може да изяде „Сладкиша на буквите“, който може да бъде голям – с инициалите на фамилията или няколко малки сладкиша с инициалите на всеки по отделно.