Нестинарски празник в Странджа автобус от Варна и Бургас

New Нестинарски празник в Странджа автобус от Варна и Бургас

Огън и тъпан.Танц и Жарава.Нестинарски празник в Странджа

Варна – Поморие/Музей на солта / -Созопол– с.Кости -Бегликташ– остров Света Анастасия


1 нощувка със закуски

За Странджа нестинарството е сакрален обичай. Всяка година тук , в люлката на Нестинарството се стичат хиляди хора, за да преживеят магията на един от най-старите и трудно обясними ритуали в България – нестинарския танц върху жарава. Нестинарството е една от най-впечатляващите, малко познати и изумителни религиозни практики в България. Нестинарската традиция е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Дати на отпътуване : 01.08.2020 – 02.08.2020г.

 

Програмата се осъществява от: * Добрич, Варна

 

Програма:

1 ден  01.08.2020 * Добрич - Варна -Поморие –Созопол- Царево- село Кости

Отпътуване от Добрич /срещу доплащане / от Стоматология около 06:30ч.

Отпътуване от Варна около 07:30ч. от улица Антим I .Отправяме се в посока Поморие и Музея на солта.За разлика от днес, някога солта е била по скъпа и рядка от злато.За сол са се сключвали огромни сделки ,използвали я като лекарство или е била символ на богатство.Проучвания сочат, че поморийските солници съществуват още от преди основаването на града/около V в.пр.христа /И така днес на брега на Поморийското езеро,което е защитена зона, се намира единствения в Източна Европа музей на солта.

Ще разгледаме музея и ще се отправим към красивия Созопол. Един от най-старите и най-красиви градове по българското черноморие. Старата му част е обявена за архитектурен и археологически резерват. Запазена е оригиналната архитектура на къщите от 18-ти и 19-ти век. Археологическият музей, тракийските надгробни могили, античните некрополи и крепостните стени - Созопол е място, на което буквално можете да пътувате в миналото. В старата част на града могат да се разгледат:

• Манастирът "Св. Николай Чудотворец" - построен е върху основите на раннохристиянски храм от 5-6 век;

• Църквата "Свети Георги" - в нея се съхраняват ценни икони от втората половина на XIX-ти век. В нея се намират и части от мощите на Св. Йоан Кръстител, както и други християнски реликви;

• Археологическият музей и Картинната галерия са сред най-посещаваните места от туристите /разглежда се отвън с екскурзовод влизането е по – желание индивидуално/;

• Интересни за разглеждане са старинните църкви "Св. Зосим" и "Св. Богородица";

• Църквата "Св. Богородица" датира от 15-ти век и е трикорабна едноапсидна псевдобазилика и е обявена за паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО. Свободно време за самостоятелно разглеждане на старата част на града и обяд.

Отпътуване за района на Царево и настаняване в хотела. След кратка почивка ще отпътуваме за село Кости за участие в нестинарските обреди. Щe имaме възмoжнocттa дa нayчим зa мaгиятa нa xoдeнeтo в oгъня .Странджа планина е люлката на нестинарството , въпреки , че нестинари има по цялата ни земя. Ще можем да наблюдаваме запалването на Нестинарският огън под съпровода на тъпан и гайда. По късният следобед ще се насладим на фолклорна програма и кулинарен базар , където ще можем да хапнем и пийнем вкусни български продукти .Вечерта пред очите ни ще се разкрие мистерията –обряда нестинарство и водосвет в гората Изпълнението на нестинарския танц е след залез слънце. Нестинарите са облечени в бели ризи. Над околните баири отекват единствено монотонните удари на тъпана. Нестинарите танцуват около огнения кръг с икони в ръце и внезапно навлизат в жарта. Краката им стъпват върху нажежените въглени, сякаш водени от силата на иконописаните светци. Понякога едва докосват земята, друг път натискат въглените и ги изгасят. Лицата им са бледи, а очите – притворени. По това време,като че ли съзнанието им е някъде другаде.

Огънят няма преодоляване. Или го минаваш, или не. Просто увереността на човек трябва да е по-голяма от страха. Трябва да преодолееш страха, психически да се пречистиш от всичко, да изключиш околния свят.

 

Връщане в хотела около полунощ.Нощувка

 

2 ри ден 02.08.2020 – Царево– Тракийско светилище Бегликташ -Остров Света Анастасия – Варна

Закуска . Отпътуване за Тракийско светилище Бегликташ. Върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г. Бегликташ бива сравняван и наричан „Българския Стоунхендж” не само защото представлява специфично подредени камъни в кръг върху скална повърхност, но и заради функциите които се вярва че е изпълнявало, а именно – слънчев часовник, календар и храм. Днес, Бегликташ е една от най-посещаваните забележителности, не само заради уникалната си структура, непокътнати древни скулптури и гледка спираща дъха, а и заради мистерията,в която е обвита.Вярва се че, само човек с чиста и непокътната душа може да премине през „пътя на изпитанието” – а именно лабиринт, образуван от система от скални коридори. Съществува легенда, която гласи,че точно тези скални коридори са пътят към царството на Хадес. Говори се ,че тракийският певец Орфей е минал през лабиринта,за да спаси своята любима от подземното царство.Разглеждане на Бегликташ със съпровода на интересна екскурзоводска беседа.

Отправяме се към Бургас и * По желание / с предварителна заявка при записване , и срещу доплащане /Отплаване с корабче към единствения български остров. Остров Света Анастасия е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории. В миналото, когато на Света Анастасия имало манастир, пирати нападнали острова. Според легендата причина била заровеното от загинал пират златно съкровище. Монасите се затворили в островната църква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега на Острова, където могат да бъдат видяни и днес. Освен Вкамененият пиратски кораб, на Света Анастасия има още две скални образувания - Гъбата и Дракона. Някои хора твърдят, че на Гъбата е бил погребан монах. Друга легенда разказва, че едни от най-великите мореплаватели в историята - викингите, също са достигали до бреговете на остров Света Анастасия. Случка от преди години говори за странните и чудодейни сили на Острова. Пиян капитан на влекач пада от много висока отвесна скала и оцелява като по чудо...Вярва се, че на остров Света Анастасия съществуват две подземия, криещи много тайни. До момента обаче те не са открити, тъй като входът им е бил много добре замаскиран. Разглеждане на острова и църква – "Успение Богородично”, която е част от съществувал някога там манастир. Най-ранните данни за съществуването на обителта са от 15 век. През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати. За стенописите в църквата се предполага, че са от 14-ти век. Слизане от корабчето и отпътуване за Варна.Пристигане вечерта около 21:00ч.

                                                                                                                   

Отпътуване от :

На човек в двойна стая /тройна стая

Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни

Варна

84 лв

74 лв

Бургас

74 лв

64 лв

 • Възможност за отпътуване от Добрич при мин. 12 човека.- доплащане 10лв. В две посоки

    Възможност за отпътуване от Добрич при мин. 2 човека – доплащане 15 лв на човек в две посоки

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в района на Царево
 • Посещение на музей на солта в Поморие / без включена входна такса /
 • Посещение с беседа на Созопол
 • Посещение на с. Кости и участие в нестинарския обред
 • Посещение на Тракийско светилище Бегликташ / без включена входна такса /

 

Цената не включва:

 • Раходи от личен характер
 • Входни такси за музеи и посещаваните обекти
 • Билет за кораб до остров Света Анастасия
 • Медицинкса застраховка за лица над 65 год. – 5 лв за целия период

Входни такси за посещаваните обекти по желание :

- Тракийско светилище Бегликташ – 2 лв възрастни/ 1 лв деца и пенсионери

 - Билет за корабче до остров Света Анастасия – стандартен билет 14 лв./ За учащи и пенсионери – 10 лв / за деца до 07год. – 3 лв / За група над 20 човека 12 лв./

-  Билет за вход в музея на остров Света Анастасия – 6 лв./ За ученици и пенсионери – 3 лв / За деца до 07год. – 1 лв/ За групи над 20 човека – 4 лв.

- Входна такса на Археологически музей гр. Созопол - 7лв. (възрастни); 3 лв. (деца и пенсионери)/ Семеен билет – 10лв

Музей на солта Поморие –възрастни 3 лв /деца 2 лв

Забележка:

 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите с оглед на промяна на работното време на обектите и корабчето до остров Света Анастасия .
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.
 • Описаните входни такси на обектите са упоменати към момента на екскурзията. Туроператорът не носи отговорност за евентуалната им промяна ако същите са направили промени в хода на самата екскурзия.

Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за

съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в България/ - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване

 

НираМар Травел ЕООД  има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ застраховка ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗАД „Лев Инс " АД. Сертификатът към застрахователната полица е с

 

№ 13061910000331

 

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

 • Вид транспорт: Автобус
 • Номер на оферта: 00359
 • Наличност: В наличност
 • 74.00лв.

Опции

 

Въведете само Вашето име и телефонен номер


   

ЗАЯВИ ОБАЖДАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА


Ние ще се свържем с Вас по телефона в рамките на работния ден.

 

 

Етикети: август