Делюви празници в Златоград-Перперикон-Татул-Каменна сватба-Александровска гробница-Кърджали от Добрич,Варна и Бургас

New Делюви празници в Златоград-Перперикон-Татул-Каменна сватба-Александровска гробница-Кърджали от Добрич,Варна и Бургас

 

Делюви празници в Златоград

Каменна сватба- Каменни гъби-Татул– Златоград – Кърджали – Перперикон –Хасково и статуята на Дева Мария– Александровска гробница

17.09.2021– 19.09.2021

3 дни / 2 нощувки със закуски

Програмата се осъществява от: * Добрич, Варна, Слънчев Бряг,Несебър,Бургас

 

Ежегодно през септември за Деня на независимостта в Златоград организират традиционните "Делюви празници". Те протичат с възстановка на един пазарен ден отпреди повече от 100 години и по един неповторим начин пресъздават битието на града  от 19 и началото на 20 век – култура, мода, стил, атмосфера.

Местни самодейци и професионални актьори, облечени с костюми от преди 150 години, предрешени като хайдути, пехливани и бюлюкбашии, като едновремешни моми и жени, се разхождат из Стария Златоград и отвеждат въображението на публиката към времето, когато е живял Делю войвода.

 

1 ден Варна – Бургас- Каменни гъби-Каменна сватба-Перперикон- Кърджали

Отпътуване от Варна около 05:00ч. От ул.Антим I , 07.00 ч – от Бургас от ОМВ до хотел Мираж . Отправяме се към Каменна сватба в района на Кърджали.Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5-3 m.Гъбите са се формирали по време на палеогена,когато тук е било дъно на море,а след това са били дооформени от вятъра и слънцето.Легендата за появяването им обаче не включва морето , а четири момичета.Те били дъщери на местен селянин пленени от османските турци.Когато девойките се опитали да избягат ,водачът им отсякъл главите и когато главите им падали на земята се превръщали в каменни гъби.А накрая и самият злодей се превърнал в черна скала, която и до днес можете да видите до скалните образувания.

Перперикон

Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 км североизточно от град Кърджали. Скалният град се извисява на скален връх с височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост, а край него тече река Перперешка. Удобната речна долина е създала условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто център е Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите.

Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. С усъвършенстването на металните сечива става възможно да се дяла твърдата скала. Точно тогава се оформя овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис, дълго търсен в Родопите. Последните археологически проучвания ясно сочат, че той се е намирал точно на Перперикон. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.

Каменни гъби:

Ще разгледаме също и скалната група Вкаменената сватба (Каменна сватба), която се намира близо до село Зимзелен. В тази група се намират фигури с височина до 10 метра, наподобяващи хора, животни и други. Тази група е разположена на площ от близо 50 декара. Интересна е легендата, която разказва за обичаите в древността - Когато тръгнела сватбата, всеки, който зърнел лицето на булката, се вкаменявал. Така при една сватба духнал вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката, и всички сватбари били вкаменени на мига..

Отпътуване за хотел в района на Кърджали.Настаняване .Нощувка.

 

2 ден Кърджали- Татул – Златоград / Делюви празници /

Закуска в хотела.Отпътуване за Тракийско светилище при село Татул.Наред с древната земя Атлантида,Орфей е един от полулегендарните образи,които най- много държави и земи се опитват да си присвоят.Ако вярвате на екскурзоводите- Орфей е живял на огромен периметър в няколко държави на Балканския полуостров.Тази известност не е от ерата на масови туризъм –още дрвените траки са почитали Орфей като Бог.Те са създавали светилища , в които са се кланяли на неговия образ.Считали са го покровител на Родопите.И докато за самия Орфей има спорове, то за най-старото открито негово светилище няма- то се намира тук до село Татул.Светилището е впечатляващ мегалитен паметник- изсечена в скалата пресечена пирамида.Вътре са намерени два саркофага, 3 метров кладенец и легло за главния олтар.Светилището датира от 5-4 хиляди години преди Христа. При разкопките през 2004 – 2007 г. са намерени и уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ – три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска.

През ХІІІ – ХІІ в. пр.Хр. светилището е пострадало при земетресения. Според историци саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера илюстрират погребенията на Орфей и на тракийския цар Резос, който според митологията е царувал в южната част на Родопите и е взел участие в легендарната Троянска война.Отпътуване за Златоград. Участие в Делювите празници - повод е почитането на легендарната личност на Делю войвода, песента за който се рее в Космоса.

Кулминация на празниците е възстановката „Един пазарен ден в Златоград“ - стари носии, уникални образи от времето на Възраждането, много музика, аромати и забавления, събират стотици гости в Златоград.

Посещение на новооткрития музей на Делю Войвода и на хайдушкото движение от 15 до 19 век. Новият музей е уникален, в страната няма друга подобна експозиция, смята археологът проф. Николай Овчаров. В повечето музеи в страната има по нещо за хайдутите, които са били в дадения регион, но в новия музей в Златоград е събрано всичко от Момчил Войвода до Капитан Петко Войвода -  като войводите Ангел, Вълчан, Индже, отбелязва той.

Време за разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград. Той представлява голям музей на открито, който ни показва как е изглеждал града преди повече от 100 години. Тук може да се види най-различни занаятчийници. На разположение също е и Етнографския музей, който е в 100 –те национални туристически обекта и срещу вход от 3 лв на човек може да се разгледа.

Късния следобед отпътуване за хотела. Нощувка.

3 ден Кърджали –Александровска гробница – Хасково – Варна

Закуска в хотела.Освобождаваме стаите .

Посещение на Храмов комплекс "Успение Богородично", който се намира в кърджалийския квартал "Гледка". Той е едно от най-посещаваните от туристи свети места в страната. Причините са много, като най-сериозната от тях е, че в специално ковчеже се съхранява християнска реликва, намерена на Перперикон, за която се вярва, че е част от кръста, на която е разпънат Иисус Христос. От 1990г.  комплексът е стопанисван и доизграден, благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра.

Отпътуване към  Александровска гробница. Посещение на Александровската гробница. Също датирана IV век пр.н.е. Принадлежала е на тракийски цар или знатен аристократ. Предметите, свързани с погребалната церемония и тракийските религиозни вярвания за отвъдния живот на високостатусната личност, са ограбени, но гробницата впечатлява с уникалните си стенописи. В гробницата от Александрово са изписани два фриза. В горния фриз са изобразени ловни сцени (лов на глигани и на елени), а в долния — пир. И двете сцени вероятно се отнасят към отвъдния свят, обикновено пресъздаван в гробниците. Отпътуване за Хасково.

Пристигайки в Хасково ще посетим най-голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус. Тя се издига на хълма “Ямача” в Хасково и е един от символите на града. Висока е 14 метра и е поставена върху 17-метров постамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес.Отпътуване за съответния град.Пристигане вечерта.

 

 

Цена на човек в двойна/тройна стая

дете до 11.99 г. в стая с двама възрастни

Единична стая

Отпътуване от Варна

160.00 лева

140.00 лв.

205 лв

От Бургас

150 лв

130 лв

195 лв

 

Отпътуване от град Добрич при мин.2 човека – доплащане 15 лв на човек в двете посоки

Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 10 лв на човек в двете посоки 

Услуги, включени в цената:

Ø  Транспорт с лицензиран автобус

Ø  2 нощувки със закуски в района на Кърджали хотел 3 *

Ø  Посещение на Хасково и най – голямата статуя на Дева Мария в в света.

Ø  Разглеждане на Александровска гробница / входната такса не е включена/

Ø  Разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград

Ø  Участие в Делювите празници в Златоград и във възстановката „Един пазарен ден в Златоград“

Ø  Посещение на Храмов комплекс "Успение Богородично", Кърджали;

Ø  Разглеждане на Перперикон с екскурзовод,Татул,Каменна сватба,Каменни гъби / входните такси не са включени/

Ø  Екскурзоводско обслужване

Ø  Медицинска застраховка за лица до 65 год.

 

Цената не включва :

Входни такси и билети (актуални са към момента, възможно е да има промяна):

Ø  Етнографския музей в Златоград – 3 лв.;

Ø  Перперикон - възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 2 лв.

Ø  Местен екскурзовод за Перперикон – 1 лв

Ø  Татул – възрастни (вкл. пенсионери) – 3 лв., учащи – 1 лв.

Ø  Александровкса гробница - възрастни - 4 лв., ученици, пенсионери и студенти - 2 лв.

Ø  Медицинска застраховка за лица над 65 год – 4 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 6 лв / лица над 80 год. – не се застраховат

Ø  Разходи от личен характер

Забележка:

•             Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.

•             Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.

•             Входните такси на обектите са с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН ХАРАКТЕР И .Агенцията не носи отговорност за евентуалната им промяна на място в обекта.

•             Преходите по програмата не са леки и не са подходящи за трудно подвижни хора или много малки деца .Програмата е натоварена с оглед на възможността да се видят повече обекти !!!!!

 

Указаните входни такси са ориентировъчни, потвърждават се 7 дни преди пътуване

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 пълноплащащи туриста. 

Необходими документи: лична карта

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект

 

документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;

Доплащането се извършва до 7 дни преди датата на отпътуване;

Промяна в програмата:

Ø  Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата с цел спазване работното време на обектите.

Ø  При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата, с оглед сигурността на туристите.

Входни такси:

Ø  Обявените входните такси са С ОРИЕНТИРОВЪЧЕН ХАРАКТЕР и Агенцията не нси отговорност за евентуалната им промяна на място вобекта!!!!!!!!!

Ø   Облекло и храна:

Ø  Задължително изискване към туристите при посещение на археологически и природни обекти е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.

Ø  При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

 

Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта;

Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване

 

 

 

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

  • Вид транспорт: Автобус
  • Номер на оферта: Р500
  • Наличност: В наличност
  • 150.00лв.

Опции

 

Въведете само Вашето име и телефонен номер


   

ЗАЯВИ ОБАЖДАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА


Ние ще се свържем с Вас по телефона в рамките на работния ден.

 

 

Етикети: Септември