Лято в планината - Почивка в Пампорово с автобус от Варна, Шумен и Велико Търново

Лято в планината - Почивка в Пампорово с автобус от Варна, Шумен и Велико Търново

5 нощувки със закуски и вечери

с възможност за посещение на едни от най-красивите кътчета на България

/ Етъра – Соколски манастир-Ягодинска пещера- Дяволско гърло- Широка лъка- чудните мостове-Бачковски манастир- стария град Пловдив – Обсерватория Рожен-връх Снежанка- Кръстова гора-Асенова крепост

Дати на отпътуване : 08.08.2020 – 13.08.2020 г.

Програмата се осъществява от: * Добрич, Варна, Шумен,Търговище ,Велико Търново

 

Програма:

1 ден  Варна  - Соколски манастир – Етъра - Пампорово  

Отпътуване от Варна в 06.00 ч  ул . Антим I

·         От Шумен  в 07:00 ч./От паркинга на Била * При минимум 12 туриста/ при по малко от 5-ти км.

·         От Велико Търново в 09:00 ч от автогара „Юг“

Отправяме се в посока Пловдив и Пампорово.Почивки по пътя.Посещение на Соколски манастир и Етнографски музей – Етъра. Соколския манастир – на около 3 км от местността Етъра, сгушено в природен парк „Българка“ се намира едно живописно място, на което посетителите на този район често не отдават заслуженото внимание. Няма човек, посетил Соколския манастир, който да не е останал запленен и омагьосан от красотата му, от неговите градини, от заобикалящите го върхове на Стара планина и вековните букови гори, пропити с история. Тук се намират изографисаните от Захари Зограф икони “Исус Христос” и смятаната за чудодейна “Света Богородица с младенеца”.В миналото Соколският манастир често е заемал ключова роля в историята ни и по-конкретно в освободителните войни.

Разглеждане на манастира и се отправяме към  Етнографски музей ”Етъра”. Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” се намира в покрайнините на град Габрово. Представлява музей на открито, чиято цел е да покаже какви са били архитектурата и битът на Габрово и района през втората половина на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в. Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” е създаден през 1964 г., а е обявен за архитектурно-етнографски паметник на културата с национално значение.

Отпътуване за Пампорово.Пристигане късния следобяд. Вечеря .Нощувка .

 

2 ден Пампорово

Закуска. Свободно време за почивка и разходка.Вечеря. Нощувка

 

3 ден Пампорово – Ягодинска пещера-Дяволско Гърло – Орлово око – Широка лъка

Закуска . Свободно време за почивка и разходка или * По – желание допълнителна екскурзия . Отпътуване след закуска за пещера Дяволското гърло.Това е една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди.Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика.Разглеждане на пещерата и продължаваме към Ягодинската пещера. Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина. Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Дългият над километър маршрут дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Възможност за обяд в района на Ягодинската пещера.

Възможност за изкачване с джип до Орлово око-уникалната наблюдателна площадка, наречена Орлово око, която е най-новата туристическа атракция в Родопите (преходът дотам е около 30 минути; по желание и срещу доплащане има възможност за сафари с джип). Тя е монтирана на ръба на скалите, на височина 1563м над морското равнище, недалеч от прочутата Ягодинска пещера. От площадката се открива спиращ дъха изглед към красотите на Родопите и безкрайните хоризонти. Стоманено-бетонната конструкция над скалите издържа три тона товар. Оттук се виждат 2/3 от Буйновското ждрело, Борино, Чала, Ягодина, в далечината - планините от Гърция, а в дъното - Пирин и малък връх от Рила. Няма друго място с такава панорамна гледка.Отправяме се към Широка Лъка -архитектурен и фолклорен резерват. Широка лъка е известна още и със своите автентични родопски къщи и Националното училище за фолклорни изкуства. Тук ще имате възможност да изпиете ароматно кафе сред прекрасната природа и архитектура.Връщане в хотела надвечер.Вечеря .Нощувка.


4 ден  Пампорово –Чудните мостове- Бачковски манастир - Пловдив стария град

Закуска.Свободно време за почивка и разходка или * По – желание екскурзия до Чудните мостове , Бачковски манастир и Старият град Повдив.

Чудните мостове са скален феномен известен също с името Скалните мостове и са сред Стоте национални туристически обекта, на Българския туристически съюз. Съществува интересна легенда за възникването на мостовете. Преди много години в землището на село Забърдо имало много пастири. Незнайно от къде се появил змей, който започнал да опустошава стадата им. Дълги години пастирите страдали от набезите на змея. Накрая те са събрали и измислили как да надхитрят змея. Натоварили едно магаре с прахан, запалили го и го изпратили срещу змея. Змеят глътнал магарето заедно с праханта, която бавно, но сигурно се разгаряла. Обезумелият змей се отчаяно се опитвал да избяга, накрая намерил малка дупка в земята. Огромното му тяло отворило пролуката… След години, когато костите на змея изгнили, останали огромните сводести мостове.

Бачковският манастир е вторият по големина манастир в България и един от 3-те ставропигиални (другите два са Рилския и Троянския). Основан е през 1083г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който е бил доместник на западните войски на византийския император Алексий I Комнин. В началото манастира се развива като център на грузинското монашество и запазва грузинския си характер чак до края на 12в. След падането на Търновското царство през 1393г. там е заточен Патриарх Евтимий, чиито мощи остават в обителта до 19в.В края на 16 и началото на 17в. Бачковският манастир е обновен и тогава са построени южното крило и сегашната манастирска църква "Св. Богородица". Със средствата на братя Чолакови през 30-те и 40-те години на 19в. започва ново разширение на манастира, като са построени сградите в южния двор и църквата "Св. Никола", чиито стенописи са дело на изтъкнатия български живописец Захари Зограф.

Пловдив - красивата Европейска столица на Културата .Архитектурно-историческият резерват "Старинен Пловдив" е включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта .Намира се в стария град на Трихълмието и включва паметници от различни епохи. Археологически комплекс "Небет тепе" и Тракийското селище.Ще видим и Античният театър на Филипопол.Театърът е запазен в първоначалния си архитектурен план. Къщата на Недкович , Къщата на Аргир Куюмджиоглу (Етнографският музей) , Крепостта на Филипополис - известен град от Римската епоха, Хисар Капия - източната врата, построена преди 2000 years, както и много възрожденски къщи, които създават специфичната атмосфера на Стария Пловдив. Възможност да се насладите на прекрасния спокоен дух на Старинен Пловдив и да изпиете едно ароматно кафе .

Надвечер връщане в хотела.Вечеря.Нощувка.


5 ти ден – Пампорово – Национална астрономическа обсверватория Рожен – връх Снежанка

Закуска.Свободно време за почивка или * По-желание кратка разходка до Национална астрономическа обсверватория Рожен и кулата на връх Снежанка . НАО Рожен е най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна България и на Балканския полуостров. Открита е през 1981г и е звено на Института по астрономия към БАН. Роженската обсерватория е оборудвана с 4 телескопа. Тя осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари Връх Снежанка е разположен на около 15 км от град Смолян, а курортът Пампорово се разполага в неговото подножие. Това е и най-високият връх в курорта. Със своите 1926 м.

На върха е изградена телевизонна кула, чието строителство е започнало през 1973г.  и е завършило през 1978г. Оттук БНР и БНТ започват да излъчват своите предавания още през 70-те години на миналия век. Входът за разходката из кулата струва 4 лв.  Предлагат се различни сувенири- картички, магнити, дребни подаръци. Изкачването до горе се извършва с асансьор, който понякога може да се наложи да изчакате няколко минути, защото максималният му капацитет е 6 души плюс служителят. Кулата е с височина 156 метра. На най-високата част на кулата е разположено кафе-панорама на 2019м. надморска височина с невероятна 360 градусова панорамна гледка към Родопите. Там спокойно може да отдъхнете с чаша дъхав, горски чай или ароматно кафе, приготвени от любезните домакини на кулата. Заведението предлага и вкусни гозби за изгладнелите си посетители.

Връщане ранния следобяд в хотела.Свободно време . Вечеря .Нощувка .


6 ти ден – Пампорово –Асенова крепост -  Кръстова гора – Варна

Закуска. Напускане на хотела..Кръстова гора- едно от най-магичните места в България.Преданията разкзват,че Някога много отдавна тук е имало голям манастир, в който е била съхранявана частица от Божия кръст.Преди това тази частица се е намирала в султанската съкровищница в Истанбул.Когато руският цар научил за това, веднага изпратил свои пратеници с богати дарове за султана, като подучил хората си, когато султана попита с какво да се отблагодари за скъпите и пребогати дарове на царя, хората му да поискат частицата от кръста Господен. В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1995 г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.Свободно време за разходка . Асенова крепост - пазителката на Родопите. Историята й е стара калкото света и богата като тракийските царе. В миналото е била известна като укрепеното селище Петрич (каменна крепост). По-късно получава новото си име в знак на признателност към цар Иван Асен ІІ, който я доизгражда. Именно той построява и двуетажната църква "Св. Богородица Петричка", която днес се издига в автентичен вид сред останките на крепостта. Тя е действащ храм и посреща всяка година хиляди българи и чужденци. Днес в Асеновата крепост може да видите основите на крепостните стени, както и тези на феодален замък с 30 помещения и 3 водохранилища. Но най-голямото богатство на крепостта е запазено в автентичен вид - това е каменната двуетажна църква "Св. Богородица Петричка"

 

 

Отпътуване от :

На човек в двойна стая /тройна стая

Дете до 06 г.с 2-ма възрастни

Дете до от 06 -11.99 г.с 2-ма възрастни

Варна / Шумен

335 лв

140 лв

280 лв

Търговище/ Велико Търново

325 лв

130 лв

270 лв

 

 • Възможност за отпътуване от Добрич при мин. 12 човека.- доплащане 10лв. В две посоки
 • Настаняването на 2 възрастни + 2  деца е в Апартамент

 

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.
 • Екскурзоводско обслужване
 • 5 нощувки със закуски и вечери в хотел 3*/4* в Пампорово
 • Безплатно ползване на джакузи,сауна,фитнес,парна баня и басейн
 • Безплатен Wi-Fi интернет без лимит в общите части
 • Посещение на Етъра и Соколски манастир / без включена входна такса /
 • Посещение на Асенова крепост , Кръстова гора / без включена входна такса /

 

Цената не включва:

 • Раходи от личен характер
 • Входни такси за посещаваните обекти

-       Медицинска застраховка за лица над 65 год – 6 лв за целия период

-       Екскурзия до Чудните мостове – Бачковски манастир – Стария Пловдив – 20 лв

-       Екскурзия до Ягодинска пещера-Дяволско гърло-Орлово око-Широка лъка – 15 лв

-       Екскурзия до Обсерватория Рожен – Кулата връх Снежанка – 6 лв

-       Минибусчета за извозване до пещерите – 8 лв / цената се препотвърждава на място /

-       Изкачване до Орлово око с джип – между 8 и 10 лв на човек

-       Ягодинска пещера - 10 лв. ;Студенти – 5 лв / Деца от 07-18 год- 4 лв

-       Пещера Дяволското гърло- възрастни - 5 лв., 2 лв. за ученици и пенсионери;

-       Лифт до връх Снежанка – 14 лв в две посоки / 8 лв в една посока

-       Асенова крепост – група над 10 човека – 3 лв

-       Обсерватория Рожен – 5 лв възрастен

-       Етъра – 5 лв възрастен/Ученик,студент – 2 лв / Пенсионер – 3 лв /дете до 7 год – безплатно /

-       Доплащане за единично настаняване – 140 лв за целия период

 

Забележка:

 • Допълнителните екскурзии се осъществяват при мин 15 желаещи.
 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и ще търпят промени в хода екскурзията.

 

 

Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за

съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в България/ - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване

 

НираМар Травел ЕООД  има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ застраховка ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗАД „Лев Инс " АД. Сертификатът към застрахователната полица е с

 

№ 13061910000331

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

 • Вид транспорт: Автобус
 • Номер на оферта: 00245
 • Наличност: В наличност
 • 325.00лв.

Опции

 

Въведете само Вашето име и телефонен номер


   

ЗАЯВИ ОБАЖДАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА


Ние ще се свържем с Вас по телефона в рамките на работния ден.

 

 

Етикети: август