Празник на еленския бут от Варна,Добрич,Шумен и Търговище

New Празник на еленския бут от Варна,Добрич,Шумен и Търговище

 

 Празник на Еленския бут 2021

Знаете ли , че има класация на най-вкусните Фестивали в България? Празникът на Еленския бут попада на предна позиция сред 13-те избрани по пъстрота, вкус и изкусителни преживявания. И ако се вярва на българската поговорка “Апетитът идва с яденето“, то с всяка година фестивалът в балканското градче привлича все повече гости отблизо и далеч, които идват да се насладят на една традиция с вкус и настроение!

 

Дати на отпътуване :  

Програмата се осъществява от: * Добрич,  Варна , Шумен ,Търговище

 

Програма:

1 ден  Варна  - Шумен-Търговище –Елена  

Отпътуване от Варна около 07.00 ч  ул . Антим I

Отправяме се в посока Еленския Балкан и китното градче Елена.Пристигане в Елена и Пешеходна обиколка на забележителностите. Символите на града са събрани в Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница”. Част от него са Часовниковата кула /симбол на града/ от 1812 г., първото класно училище в България – Даскалоливница, построено през 1844 г., църквата ”Свети Никола” от 1804 г. и Камбуровия хан. Интересни за посещение в гр.Елeна * По-желание в свободното време са и къщата-музей на борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, палеонтологическия музей в Попниколовата къща, Разсукановите къщи - един изключително интересен архитектурен ансамбъл от пет къщи под един покрив построени от заможния хаджи Димитър Разсуканов в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век. Всяка от къщите има собствена архитектура, с която се отличава от другите, но фасадата на всяка от тях е хармонично свързана с тази на съседните къщи.

След разходката ни Свободно време за участие в Празника на Еленския бут. Безспорно, еленският бут е великолепен местен деликатес, който още от стари времена скътвали във всяка къща за най-драгите си гости. Откакто вкусното изкушение си има и празник, славата на балканския град нарасна още повече. Богата фолклорна програма съпътства мероприятието. На пазара има място за демонстрации на старите еленски занаяти, кът за игри и развлечения за децата.

Кулинарният фестивал, който оглавява престижни класации, се провежда по Димитровден. Денят е избран заради традициите на балканджиите, които незнайно откога, по това време на годината се стичали на най-големия, пъстър и весел събор в околията.

.За поредното си издание на празника организаторите-Община Елена и Местен съвет по туризъм са добавили по щипка нови подправки та да е благо,весело и приятно,бодро и игриво на мало и големо от петък , та чак до неделя.Програмата ще бъде на две сцени на централния площад и на градския пазар.Над 50 търговци и занаятчии вече са дали заявка за участие , и цялата градска улица ще се натовари от пъстрота и веселие.

 

Ориентировъчна програма на Фестивала:

10:30ч. – Откриване на празника с водосвет и поздравления. Пресъздаването на стара еленска традиция връща спомена за пърлене на прасе над трап – ритуал, в който участват само мъже. Тънко и майсторски нарязан бут, добре аранжирано мезе дразнят апетити и приканват всеки да опита. Майсторите на най-големите и най-вкусните бутове пък се надпреварват за награди. Еленчанките не остават по-назад от мъжете и приготвят вкусни гозби, за да покажат, че от уникалния специалитет стават и вкусни ястия. Легендите казват, че рецептата за сурово-сушения деликатес е открадната и преименувана от прочутото италианско прошуто. Еленчани обаче са убедени, че тяхното кулинарно произведение става само при климатичните условия около родния им планински град. Жителите и гостите на празника ще могат да участват сили в надпревара за „Най-голям бут", „Най-вкусен бут", „Най-майсторско рязане на еленски бут", „Най-весела касапска история", „Най-як балканджия". Куп награди, разиграни в томбола, очаква най-големите късметлии. Освен вино от арония и еленска сливова ракия, някой от спечелилите ще си тръгне с цял еленски бут.

Богата фолклорна програма съпътства мероприятието. На пазара има място за демонстрации на старите еленски занаяти, кът за игри и развлечения за децата. Празникът на деликатеса се организира с цел популяризиране на продукта и евентуална скорошна защита като географско указание пред Европейската комисия (ЕК) - така, както страната ни защити горнооряховския суджук.

Много са изненадите и приятните поводи да поемете по Димитровден към Еленския балкан. Тук ще е идеалното място за емоции и добро настроение, и чудесен начин да задоволите деликатния си вкус с мезелъци и вкусни гозби, които предлагат любезните домакини на празника.

Около 17:30ч. отпътуване за Варна.Пристигане вечерта.

 

Отпътуване от :

 

Варна /Шумен

 35лв

Търговище

33 лв

 • Възможност за отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв.
 • Възможност за отпътуване от Добрич при по малко от 12 човека – доплащане 15 лв.

 

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.
 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут
 • Обиколка на Елена с екскурзовод.

Цената не включва:

 • Ориентировъчни входни такси за посещаваните обекти:  вход за Архитектурно –историческия комплекс „ Даскаловницата“ - 2, 00 лв за възрастни, 1,00 лв за пенсионери и учащи; вход за църквата – музей "Св. Никола" - 2, 00 лв за възрастни, 1,00 лв за пенсионери и учащи;

вход за Камбуровият хан - 2, 00 лв за възрастни, 1,00 лв за пенсионери и учащи

 

Забележка:

 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат търпят промени в хода екскурзията.
 • При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.
 • Входните такси за туристическите обекти са АКТУАЛНИ към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

 

Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за

съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в България/ - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване

 

НираМар Травел ООД  има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ застраховка ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗАД „ДЗИ " ЕАД. Сертификатът към застрахователната полица е с

№ 212117031000002

Напишете мнение

Забележка: HTML не се потдържа!
    Лош           Добър

 • Вид транспорт: Автобус
 • Номер на оферта: Р555
 • Наличност: В наличност
 • 0.00лв.

Опции

 

Въведете само Вашето име и телефонен номер


   

ЗАЯВИ ОБАЖДАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА


Ние ще се свържем с Вас по телефона в рамките на работния ден.

 

 

Етикети: октомври