Метеорите в Гърция-могъщи и мистични

Автор niramartravel 16/03/2018 0 Коментар

Метеорите в Гърция – една необяснима и загадъчна магия

Зная какво е изпитал Йован Урош Палеолог (1350–1423), император на Епир и Тесалия, когато застанал за първи път пред каменните колоси, извисяващи се над град Каламбака. Болезнено усещане за човешката нищожност пред величието на Бога. Гледката явно е била като удар в слънчевия сплит за 20-годишния сърбин, за да абдикира през 1373 г. и да се замонаши под името Йоасаф. Последният представител на династията Ниманджич завършва земния си път в „Мегало Метеоро” – най-големия и могъщ от манастирите в Метеора, поставен като корона върху висока 400 метра скала

Преклонението на Йован Урош е разбираемо – дори за атеистите. Разумът се бори, за да възприеме нечовешкия феномен, асоциирайки го с познати неща – колони или каменна гора с гнезда, в които са накацали птици с керемиденочервени качулки… Манастирите (някога 24, от които днес са достъпни само шест) са под закрилата на ЮНЕСКО и напълно оправдават името си „Метеора” (от гръцката дума meteorizome) – висящ във въздуха). Но докато изграждането им може да се проследи във времето, произходът на скалите, издигащи се внезапно, без видима логика, над плоската и заградена с планини тесалийска равнина, остава мистерия. Според преобладаващата хипотеза преди 30 милиона години долината е била дъно на езеро, което се е оттекло към Егейско море, оставяйки гигантски конус от камъни и тиня. Земетресения, ветрове и каменопади през вековете раздробили делтогенното образувание на отделни скали.

Привлечени от заредените с древна енергия канари, отшелници се заселват в Метеора дълго преди IX век сл. Хр. Аскетите се събират всяка неделя и по празници край днешната Каламбака и в крайна сметка се организират в монашески общности. В залеза на Византия, ускорен от набезите на османските турци и феодалните междуособици на Балканите, те се укриват в скитове сред непристъпните канари. През 1336 г. двама монаси от Атон – Грегориос и Атанас, обединяват братята, а последният се заема да съгради манастир. Материалите за изтощителния градеж на „Мегало Метеоро” (1356–1372) се издигат със скрипци и въжета. Самите монаси каляват духа си, свити като риби в люлееща се мрежа, с която ги издърпват до върха.

Каламбака        

Един цар се отказал от престола и земната суета, когато съзрял за първи път чутовните скали с манастир, увиснал сякаш между небето и земята.

Разположен на 237 км от Солун и на 352 км от Атина, Каламбака е чист, но лишен от старинна атмосфера град. Причината е тъжна – опожарен е от хитлеристите през Втората световна война. Единствената запазена сграда, която заслужава да бъде посетена, е византийската църква “Успение Богородично”, построена между 10 и 11 век върху развалините на раннохристиянска базилика. Затова пък хотели и таверни за всеки вкус и джоб има в изобилие. И е вълшебно преживяване, в компанията на бутилка рицина и мезета, да съзерцавате осветените скали с пещерите, примигващи като очи на циклопи в нощта.

Напиши коментар